Kategoriat
Yleinen

Muista nämä – lue vinkit ulkomaille muuttoon

Ulkomaille muuttaminen on iso askel, joka herättää sekä innostusta että vastaavasti myös jännittäviä ja jopa pelokkaita tunteita. Mitä kaikkia asiakirjoja tarvitset, miten käytännön järjestelyt menevät, mitä kaikkea voit ottaa mukaan ja kuka voi auttaa tarvittaessa? Muuttaminen vaatii paljon etukäteisjärjestelyjä, mutta hyvällä ennakoinnilla selviää suuremmilta yllätyksiltä.

Oletpa muuttamassa ulkomaille pysyvästi tai lyhyemmäksi aikaa, tästä artikkelista löydät tärkeimmät asiat, jotka on hyvä ottaa huomioon kun suunnittelet muuttoa ulkomaille.

Muutto Euroopan sisällä ja EU:n ulkopuolelle

EU:n sisällä muuttaminen vaatii hieman vähemmän esimerkiksi asiakirjojen pyörittelyä, kuin Euroopan rajojen ulkopuolelle muuttaminen. Aloita selvitystyöt ja järjestelyt hyvissä ajoin: tarkista esimerkiksi viisumien tilanne, tarvitsetko jotain rokotuksia ja kuinka voit todentaa henkilöllisyytesi kohdemaassa.

Viralliset asiakirjat, rokotukset ja ajokortti

Passin voimassaolo on syytä tarkistaa heti alkuun – passin uusimista suositellaan, mikäli se on yli vuoden vanha. Huomioi, että passin voimassaoloaika kattaa enemmän kuin suunnitellun ajanjakson, ettet ole suunnitelmien muuttuessa pattitilanteessa.

Selvitä, tarvitseeko suomalainen viisumia päästäkseen maahan. Kohdemaasta riippuen kaikki maat ovat hyvin tarkkoja saapujan aikomuksista, ja saatat tarvita työluvan jos aiot viihtyä matkallasi pidempään.

Etenkin eksoottisemmissa maissa saatat tarvita rokotuksia. Tarkista rokotusvaatimukset ja ota tarvittavat rokotukset hyvissä ajoin ennen lähtöä, että niiden vaikutus ehtii alkaa. Yleisimpiä maailmalla tarvittavia rokotuksia ovat lavantauti, japaninaivokuume, hepatiitin yhdistelmärokotus ja jäykkäkouristusrokotus on tietenkin aina hyvä olla voimassa.

Euroopan sisällä muuttaessa saa kohdemaassa ajaa suomalaisella ajokortilla. Sen sijaan jos muutat Euroopan ulkopuolelle, tarvitset kansainvälisen ajokortin. Saat hankittua kansainvälisen ajokortin Autoliiton kautta.

Varaa riittävästi aikaa byrokraattisten asioiden hoitamiseen. Jos tarvitset virallisille asiakirjoille käännöksiä, tulee ne tehdä auktorisoidun kääntäjän toimesta. Alueesta riippumatta, löydät varmasti käännöstoimiston Helsingistä, Oulusta tai vaikka Lappeenrannasta avuksesi.

Kodin irtaimisto ja lemmikit

Mikäli vaihdat kotimaata pysyvästi eikä Suomeen jää asuntoa, on todennäköisesti järkevintä myydä suurin osa omaisuudesta. Varaa muuttamiseen mukaan vain välttämättömät, niin voit uuteen maahan asettuessasi alkaa keräämään taas arjen tarpeellisia tarvikkeita ja kalusteita. Jos kohdemaa on rajanaapuri tai muuten helposti saavutettavissa autolla ja sinulla on jo uusi koti varattuna, voit tietenkin pakata vaikkapa peräkärryyn isommankin lastin ja asettua heti kodiksi.

Mikäli lemmikki muuttaa mukanasi, liittyy eläinten siirtämiseen maarajojen yli paljon säädöksiä. EU:n sisällä muuttaessa lemmikillä tulee olla lemmikkipassi, josta käy ilmi annetut rokotukset ja omistajan tiedot. Jos kyseessä on muutto Euroopan rajojen ulkopuolelle, tarkista huolellisesti kohdemaan säännöt lemmikkien maahantuonnissa. Osassa maissa saattaa olla karanteeniaika, jolloin lemmikki on jätettävä viranomaisten hoitoon tietyksi ajaksi. Tarkista huolellisesti kohdemaan vaatimat rokotukset ja TRACES-järjestelmän käyttötarve. Esimerkiksi koirat tarvitsevat Ruotsissa käydessään ekinokokkilääkityksen ja hevonen tarvitsee Traces terveystodistuksen maata vaihtaessaan.

Minne kaikkialle muuttoilmoitus pitää tehdä?

Muuttoilmoitus tehdään luonnollisesti aina Kelaan, maistraattiin ja postiin, ulkomaille muuttaessasi myös pankkiin. Saatat tarvita muuttoilmoitusta tai palvelun katkaisun myös erilaisiin palveluihin, etenkin sellaisiin joita et tarvitse enää ulkomailla. Huolehdi esimerkiksi puhelinliittymän ja vakuutusten tila niin, ettet maksa tyhjästä Suomeen ja että olet suojattu sekä tavoitettavissa myös ulkomailla. Kaikki lehtitilaukset ja Suomen sisällä toimivat suoratoistopalvelut tai säännölliset tilaukset kannattaa tietenkin irtisanoa.

Mikäli ulkomaan oleskelu kestää pidempään kuin yhden vuoden, et enää kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin. Selvitä jo etukäteen kohdemaan sosiaaliturvan tilanne.

Ole avoin uudelle ja anna elämän kuljettaa!

Muutto ulkomaille on todennäköisesti yksi suurimmista elämäntapahtumistasi, joten muista kaiken jännityksen keskellä myös nauttia siitä! Näin suuri muutto tulee todennäköisesti antamaan sinulle enemmän kuin uskallat arvellakaan, avaa täysin uusia ovia, avartaa ja kasvattaa sinua ihmisenä. Tartu tilaisuuteen ja nauti uusista, ainutlaatuisista kokemuksista.